26 септември, 2009

Как се прикача колан на пола или панталон


В този урок ще се занимаем с една от довършителните операции при шиенето на дрехата (пола или панталон)
Ще се научим как се прави колан.Разбира се в зависимост от модела на дрехата колана може да е скрит, под форма, обикновен прав колан от една част, от две части и др.
Най-лесния начин да добавим колан към полата или панталона си е да го скроим и подготвим от права лента плат.
Това е т.нар. обикновен прав колан. Именно с неговото изпълнение ще се занимаваме в този туториал.

Правия колан се използва обикновено за поли и някои модели панталони.Още при разкроя на плата, преди да скроите дрехата трябва да предвидите лента плат за колана.

Дължината на лентата за колан при пола се изчислява като вземете мярката на обиколката на талията си + още 5 см, от които ще се затворят късите страни (2 х 1см) и 3 см ще останат за препокриване (на тях ще стъпи копчето)
Например за талия 70 см ще ни трябва дължина на лентата 75 см.

Ширината на лентата за колана се определя в зависимост от това, колко искате да е широк колана ви в готов вид.
Обикновено 3 см в готов вид стигат. Към тези 3см се прибавя 1см за пречупване, стават 4 и още 4см, които ще са от опаковата страна на колана.
Казано с други думи за да направим колан на полата си ще ни трябва лента широка 8 см и дълга 75 см (например)

Ако кроите прав колан на панталон ще ви трябват малко повече сантиметри за дължина на лентата, особено, ако колана има външно препокриване, както показания по-горе модел.
В този случай ще ни трябва обиколката на талията + 3 см за препокриване при ципа + 3 см за външното препокриване + 2 см за резерви за затварянето на късите страни. Или общо дължината на лентата за талия 70 см трябва да е 78 см.
Разбира се, ако искате да се препокриват повече сантиметри при ципа или за външно препокриване ще трябва да ги предвидите при скрояването на лентата.Скрояването на лентата зависи от плата.
Ако работите с памучен плат без еластан, който лесно се цепи достатъчно е да направите клъцка с ножицата по ширината на плата и да си отцепите лентата като дръпнете с ръце (скрояване по права нишка)

Ако обаче плата ви не позволява “цепене на ръка“ по-добре си очертайте правата на колана с линийка или шивашки линиал.

Колана може да се извади и по дължината на плата т.е. след като сте очертали детайлите на кройката от едната страна при по-малките номера остава достатъчно резерва, от която може да се изкара лентата за колана.

При по-големите номера може да не е достатъчна една дължина. В такива случаи ще се наложи да снадите лентата. Добре е надката да съвпада с някой от страничните шевове на полата при прикачането или поне да не е отпред през средата, защото не стои хубаво.

Когато плата има хаф внимавайте да не обърнете хафа на колана (освен ако не търсите някакъв ефект)

При платове райе лентата на колана може да се скрои по дължина. При пликачането линиите се обръщат хоризонтално и дрехата изглежда добре.

При платове каре колана може да се скрои на верев. В този случай квадратите се обръщат и стават ромбове, колана се откроява и стои добре на дрехата. Такъв ефект има смисъл, ако коланът е по-широк или с определена форма и т.н. както на модела, който виждате в ляво.

Върху правия колан могат да се поставят гайки, а ако колана е по-широк стои чудесно с тесен кожен колан.
Коланите на полите и панталоните трябва да са твърди, за да не се намачкат и не се сгънат на талията при носенето на дрехата.
За целта се подлепят или в някои случаи се ползва кореселе (при мъжките панталони най-често)
Подлепващото, което ще ползвате за колан също е добре да е по-твърдо, но все пак зависи и от плата на дрехата ви.
Чудесна работа вършат текстилните подлепващи. По магазините продават и ленти - готови скроени с определена ширина. Тях също можете да ги използвате за подлепяне на колан.

И така изредихме по-основните неща, които трябва да знаем преди да започнем да работим върху колана.
За да не се объркаме ще се занимаваме само с обикновен прав колан за права пола.
Има няколко начина за прикачането на такъв колан, а ние ще се занимаем с най-лесния от тях според мен – прикачане “на сандич“ или с предварително пречупване на горната страна на колана.

Да тук имаме лента, скроена от лицевия плат на дрехата, широка 8 см и дълга 75 см.
Разделете лентата на 2 х 4 см и очертайте линията.
Скройте си лента от подлепващо с ширина 3 см. Поставете лентата върху колана, така че лепилото да гледа към опаковата страна на лицевия плат и подлепете с добре нагрята ютия.Един трик:

Ако ползвате юталин, гледайте да е по-твърд. Когато подлепяте използвайте хартия, за да не се стопи лепенката и да не изцапа ютията ви.
За текстилната лепенка може да ползвате кърпа (тензухена) под ютията, за да не повредите лицевия плат, ако е мъхест например.
Подлепя се с добре нагрята ютия без пара!


След като сме залепили лепенката следва пречупването на колана с ютия.
Тук вече може да ползваме пара, защото с нея става по-лесно и по-хубаво.
Пречупете първо 1 см (този, който остава под лепенката) Гладете нагоре към лепенката, така че да виждате ивица лицев плат върху лепенката в готов вид.

Когато сте готови пречупете колана на две по горния край на лепенката, така че неподлепената страна на колана да остане отзад:Следва да зачистим долния край на колана на оверлог или на зиг-зага на машината и да затворим късите страни.Зачистването
става преди да сме затворили късите страни, за да ни е по-удобно.
Затварянето на късите страни става с гъст бод на машината с резерва 1 см.
За лявата страна на колана, там където е препокриването при ципа е добре да пречупим част от резервата на задната страна на колана, защото тези 3 см ще останат извън полата и за да не стои грозно ще ги скрием с пречупване, което можем да направим с ютията или просто да подпъхнем с пръсти двата плата един към друг.

След като сте затворили късите страни орежете резервата, оправете ъгълчетата с шило или с връхчетата на ножицата и изгладете.
Коланът е готов, готови сме да го прикачим към дрехата.

При прикачането “на сандвич“ колана се прикача с един лицев шев, на 1 мм от борда на колана.
За да ви е по-лесно и да не посучете колана, особено, ако нямате опит ползвайте топлийки или тропосайте.
Обърнатата на лице пола се поставя между двете страни на колана по линията на талията.
Резервата на полата, която остава вътре в колана трябва да е 1 см.
Изминете лицевия шев на машината:...и колана е готов.
От лявата му страна се поставя елик, който трябва да е в средата на колана и на 0,7 см от края.
Копчето се зашива върху 3-те сантиметра за препокриване.

Един трик:
Най-лесно и най-точно се намира мястото на копчето като се прореже елика, полата е със затворен цип и с една топлийка бележете центъра на елика. Връхчето на топлийката стъпва върху долната страна на колана (сантиметрите за препокриване) Зашийте копчето на мястото на топлийката.


Ако изминаването на лицев тегел ви е трудно, колана може да се прикачи не се един шев (по описания вече начин) а с два тегела – единия съединителен, другия укрепващ. Метода на работа е същия, както по-горе с тази разлика, че късите страни на колана не се затварят преди да е изминат съединителния шев. Съединителния шев се изминава по долната страна на лепенката. Разбира се колана е обърнат към полата лице с лице.
Изминава се съединителния шев. След това се затварят късите страни. Резервата им се орязва и ъгълчетата се оправят, изглажда се, работи се по същия начин, както вече описах.
После се изминава укрепващ шев в улейчето между колана и полата.
При този метод на работа в готов вид от лицевата страна на колана не се вижда тегел:Ако не ви е станало достатъчно ясно в следващата тема ще разгледаме по-подробно един начин за изработване на колан от две части.
Неговото прикачане става с два шева по сходен начин.

Вижте още:

Какви платове са подходящи за права пола
Как се вади кройка от списание
Как да скроим права пола
Как се прави шлиц на права пола
Как се поставя скрит цип на права пола

0 коментара:

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software