Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Как се прави шлиц на права пола

права пола
В този урок ще се занимаем с цялостното изработване на шлиц на права пола.
Обикновено шлицовете на полите стоят в средния съединителен шев на задната част на полата. В зависимост от дължината на полата дължината на шлица е различна. Обикновено шлица се прави на около 40 см от линията на талията, в областта на коленете, за да улесни ходенето (особено при полите прибрани по краката).



шлиц

Разбира се в зависимост от модела на полата шлицът може да се намира върху предната част на левия крак. Има и модели с по два шлица отпред на всеки крак. Конкретно в този туториал ще се занимаем с изработването на шлиц на права пола, който се намира в средния съединителен шев на задната част на полата.

Още при скрояването на полата трябва да предвидим резерва за шлица. Необходимата резерва варира в зависимост от това дали искате по-голяма част от краката ви да се виждат при ходене или обратното. Около 5 см резерва са достатъчни за нормално застъпване.

Когато правите разкроя на полата не забравяйте да добавите сантиметрите за резерва на шлица. Впрочем добре е още на кройката да прибавите резервата.


разкрой на плата

Изработването на шлица спада към довършителните операции на полата. Това означава, че за да стигнем до него вече сме изминали средния съединителен шев на задната част на полата на машината и сме прикачили ципа.

Когато изминавате средния съединителен шев на задната част на полата в мястото от където започва шлица поставете заячка.
След това зачистете резервите на средния шев на оверлог или на зиг-зага на шевната машина поотделно. Резервите за шлица също спадат към това зачистване.

След това разтворете резервите на шева с ютия. Обикновено шлица е обърнат на ляво. Горната му страна (лявата) пречупете с ютията, така че гънката да е един вид продължение на средния съединителен шев на полата.

Горната страна на шлица ще остане по оверлог, а долната (тази която ще е към краката) се изминава на 1 мм или на 1 краче на машината (0,7 мм), ако ви е по-лесно.

шлиц на права пола

След като сте изминали лицевия тегел на долната част на шлица съединете двете му страни с късо тегелче в горната част (тази към ципа)
Ще видите, че за да легне нормално резервата откъм пречупенета страна на шлица трябва да се клъцне в ъгълчето.



шлиц на права пола

Направете го внимателно до бодката в ъгъла на шева и не се притеснявайте, че мястото ще е нестабилно. Накрая ще затиснем двете страни на шлица с лицев тегел.

Преди да изминем укрепителния лицев тегел бележете мястото му (с креда или сапун) тегелът трябва да започне от мястото на клъцката.
Начертайте къса линийка под ъгъл:

шлиц на права пола

Лицевият тегел започва и завършва със заячка. Дължината му трябва да обхваща цялата резерва на шлица.
Ако ви е по лесно ползвайте топлийки когато изминавате тегела на машината.

Горната страна на шлица е готова. Остава да обработим подгъва на полата при шлица.
В предишна тема видяхме един начин за обработка на ъгли при подгъва на дрехи.
Долната част на шлица може да обработите както е показано в тази тема или по следния начин:

1. Линиите, по които ще се пречупят шлица и подгъва са означени с текстилен молив:

шлиц

2. Пречупваме с ютията лявата страна на шлица ( горната) В нашия случай вече направихме това още докато разтваряхме резервата на средния съединителен шев на задната част на полата. Дясната страна на шлица ( тази към краката) не се пречупва.
Изгладете и подгъва на полата по бележката.
Получава се ето това:

шлиц

В разгънато състояние лявата страна на шлица изглежда така:

шлиц

3. Сега ще затворим късата страна на шлица при подгъва. За целта обърнете резервата на шлица и полата лице с лице. Резервата на подгъва е свободна:

шлиц

4. Изминете на машината съединителното тегелче:

шлиц

5. След това обърнете на лице. С помощта на ножицата оправете резервите на шлица и подгъва. С връхчето на ножицата или с шило оформете добре резервата при ъгълчето и изгладете с ютията.

шлиц

В крайна сметка лявата (горната) страна на шлица ви трябва да изглежда ето така:

шлиц

Съединителното шевче остана в основата на подгъва, резервите са отвътре и от лицевата страна на дрехата не се виждат шевове.

6. Дясната страна на шлица (тази, която е към краката и която не е пречупена) се обработва по-лесно. Както е пречупен подгъва и върху резервата на шлица е изминат лицев тегел на 1 мм просто ще повторим с машината този лицев шев в областта на подгъва.
Другия начин е на ръка с неверт да направите скрит шев, който да затвори шлица при подгъва.
В крайна сметка трябва да получите нещо такова:

шлиц

Може да оставите резервата на шлица така както е пречупена, само на гладене или ако искате да е по-стабилно може да я зашиете към полата с неверт, като внимавате да не си личи шева. При някои спортни модели резервата може да се тегелира направо на машината.
Това беше, шлицът ни е готов.

Как се прави подгъв на права пола можете да си припомните от тази тема.

В следващата тема ще разгледаме последната от довършителните операции при правата пола, а именно изработване и прикачане на колан на полата.

Приятни и полезни занимания!

Вижте още:

Как се вади кройка от списание
Как да скроим права пола
Как се поставя скрит цип на пола

2 коментара :

за блога

Добре дошли на страниците на самоучителя по шев и кройка - self-instructor
Целта на този блог е да ви научи как да се справяте сами с лесните ремонти на дрехите си и да ви покаже първите стъпки в кроенето и шиенето или казано с други думи:
Как от идеята в главата и парчето плат сами да си направим най-хубавата дреха.
Приятни и полезни занимания!
RSS self-instructorFollow marta453 on Twitterself-instructor в FacebookG+ Yanita PavlovaYouTube chanel

Популярни публикации