18 май, 2009

Как се поставя скрит цип на пола


Скритите ципове се използват за поли, рокли и панталони. Скрит означава, че от лицевата страна на дрехата не се виждат шевовете на ципа.
Можете да използвате този туториал както за ремон на счупен скрит цип, така и при ушиването на нова дреха.Циповете на дрехите обикновено се поставят или в средния съединителен шев на гърба (поли, рокли, рядко при панталони) или в левия страничен шев на дрехата (поли, панталони, по-рядко при роклите). При панталоните циповете обикновено се поставят отпред. Можете да видите как става в темата : Смяна на цип на панталон

Ако ще сменяте счупен скрит цип процедурата е следната:

- разпорете внимателно стария цип
- ако е необходимо изгладете мястото, където е бил ципа наново
- зашийте новия скрит цип на шевната машина


Ето как става прикачането на скрит цип:За разлика от обикновения цип, при скритите ципове първо се прикача ципа, после се изминава съединителния шев на двете части, които съставят гърба на дрехата. Ако ще ремонтирате скъсан скрип цип, просто разпорете и част от съединителния шев, за да ви е по лесно да оперирате. Разбира се има начин да се зашие новия, скрит цип с предварително изминат съединителен шев на гърба, но в този туториал ще работим както е правилно по технология.

И така вземете едната част на гърба на полата. Отбележете си мястото където ще завършва шлица за закопчеване. Пригответе си ципа. Обърнете детайла от полата с лице към вас, а ципа с опаковата му страна:С топлийки прикачете ципа към детайла от гърба на полата, така че лицето на полата и лицето на ципа да са едно към друго (на целувка е прието да се казва в шивашкия жаргон)За да прикачите скрития цип използвайте специалното краче на машината си. Необходимо ви е краче, което да разтвори зъбите на ципа, така че тегела ви да мине точно под тях:Изминете шева:По същия начин ще процедираме и с другата част на гърба на полата. Ще прикачим към нея свободната страна на скрития цип.

Забележка: Не забравяйте да започвате и завършвате шевовете си със заячки, за да не се налага да ги повтаряте. Не завършвайте до бележката за край на шлица за закопчаване шева с който прикачате скрития цип. Сложете заячката на 1,5 см от бележката за край на шлица.
Прикачете с топлийки втората страна на ципа и другия детайл на гърба на полата.
Трябва да са на целувка (лице към лице)Когато нагласяте крачето на машината и положението на иглата и внимавайте да го направите така че улейчето на крачето да захапе добре зъбите на ципа, да ги подведе правилно и да ги разтваря докато шиете:Изминете шева:Сложете заячката за край на шева на същото място като на първата страна:Ето как изглежда схематично скрития цип, прикачен към двете страни на гърба на полата:И в закопчан вид:Сега ще изминем средния съединителен шев на гърба на полата.
Ако правите ремонт, просто повторете шева там където разпорихте (под ципа)
Ако шиете нова дреха обърнете двата детайла на гърба на полата лице с лице един към друг (на целувка)Махнете крачето за цип и поставете или нормалното краче на машината си или подобно на това показано на схемата – краче с ограничител и възможност за свободно местене на позицията на иглата.
След това поставете няколко топлийки, за да съедините двата детайла и изминете шева:Когато стигнете в горния край на шева (към ципа) продължете тегела, така че да влезете в шева на ципа, 2-3 см са достатъчни.
Внимавайте да не захапите ципа. В случая той остава отдолу, във въгрешната страна, така че просто прегънете ципа и изминете съединителния шев на няколко милиметра от шева на ципа:Това беше. Готови сме. Имаме вече зашит чисто нов скрит цип:Вижте още:

Как да сменим цип на пола
Как се вади кройка от списание
Как да скроим права пола

Ако искате да научите какви поли са модерни за новия сезон пролет-лято 2009 посетете
Хубава жена

4 коментара:

Vyara on 9 юни 2009 г., 0:45 ч. каза...

Много Ви благодаря за този мастер-клас! Невероятно нужен е Вашият блог за всяка жена.:)

marta on 9 юни 2009 г., 13:44 ч. каза...

Благодаря за милите думи :)
Радвам се, че ви харесва блога. Ще се постарая да го напълня с полезни и интересни теми :)

Анонимен каза...

Чудесни напътствия,както за начинаещи,така и за опитни шивачки,за всяка жена и домакиня. Браво.

ivtot on 9 декември 2009 г., 11:33 ч. каза...

Страхотен урок!
Благодаря ви,необходим е както на мен така и на повечето жени.
Поздравления!

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software