Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Декупаж - интересното приложно изкуство

С тази тема ще разчупя рамката с тематиката на блога и ще се опитам да отворя вратичка за множеството чудесни “женски хобита“
Освен с шиене на дрехи много жени се занимават с гоблени, бродерия, мъниста, килимарство, цветарство, рисуване и какво ли още не.
В поредица от статии ще публикувам урочета за различни хобита и ще ви показвам сръчните ръце на българката.

Чувствайте се поканени да гостувате в self-instructor с хобитата си.

Първата тема от тази поредица е посветена на интересното приложно изкуство Декупаж

Това изкуство вдъхва живот на старите вещи и превръща и най-обикновените предмети в истински произведения на изкуството.
Ако за пръв път срещате думата декупаж, ето какво представлява, кога се е зародил и как е достигнал до наши дни:

Определение за декупаж


Декупаж (decoupage) – от френски в превод означава “изрязвам“ или казано с други думи изготвяне на колаж или хартиена апликация.
Декупажа е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан). След това мотива се залепя или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и пр.)
Прилага се основно върху предмети, като малка кутийка, чиния, ваза, свещ или елемент от обзавеждането (шкаф например)


Исторически данни


Тази техника за украсяване на предмети била изобретена от китайските селяни още през XII век с откриването на червената тънка хартия. С нея започнали да украсяват различни предмети от бита си.

В Европа декупажът води началото си още от ранното средновековие. За пръв път за декупажа като изкуство се споменава още в края на XV век в Германия, където започнали да използват изрязани картинки за декориране на мебели.
Особена популярност придобива декупажа през XVII век във Венеция, когато на мода идват мебели инкрустирани с японски и китайски орнаменти.
Венецианските майстори изкусно изрязвали мотивите и ги залепяли върху повърхността на мебелите. След това ги покривали с няколко слоя лак за защита.Така чрез този вид апликация майсторите на мебели са опитвали да имитират скъпоструващите източни инкрустации.


Във Франция декупажа бил много модерен в двора на Людовик XVI. Мария Антоанета и нейните придворни дами използвали за украса творби на Ватто и Фрагонар.

В Англия декупажа станал масово популярен през Викторианската епоха, когато се появили листи с отпечатани колекции за изрязване, достъпни за всички. Той влязал в почти всеки дом. В средата на XIX век декупажа станал особено популярен. Използвали се изображения на цветя, пастрални мотиви, животни, ангелчета и др. за декорация на предмети и мебели.


От Англия декупажа е пренесен в Америка като хоби, където бил особено популярен през Първата и Втората световни войни.

В наши дни тази старинна техника отново е модерна и се използва често в дизайна на чанти, шапки, подноси, украшения за елха, слънчеви часовници, съдове, опаковки и др.
Използва се и за дизайна на екстравагантни предмети от интериора на дома, дрехи и аксесоари.

В следващата тема ще видим какви техники за декупаж се използват и какви интересни предмети се получават с тях.
Ако сте нетърпеливи да научите повече за това интересно приложно изкуство разгледайте портала за декупаж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

за блога

Добре дошли на страниците на самоучителя по шев и кройка - self-instructor
Целта на този блог е да ви научи как да се справяте сами с лесните ремонти на дрехите си и да ви покаже първите стъпки в кроенето и шиенето или казано с други думи:
Как от идеята в главата и парчето плат сами да си направим най-хубавата дреха.
Приятни и полезни занимания!
RSS self-instructorFollow marta453 on Twitterself-instructor в FacebookG+ Yanita PavlovaYouTube chanel

Популярни публикации