Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Как се вземат мерки и как се определя номера на дрехата

Преди да започнете работа по каквато и да било дреха най-напред трябва да измерите точните си мерки.
След това по мерките се прави кройката на дрехата. Ако използвате готови кройки от модни списания като burda например, по мерките си можете да определите кой номер кройка отговаря на вашия размер.
Измерва се талията, ханша, гръдната обиколка за раменните изделия, дължината на дрехата, ръкава, обиколката на врата и др.
В случая ще шием пола. За целта трябва да измерим талията, ханша и дължината на полата.
Мерките се вземат с шивашки метър, който можете да си закупите от всяка галантерия:На схемата по- долу е показано как се вземат мерки за талията и ханша. Дължината на полата се измерва от линията на талията до мястото където искате да стига полата ви в готов вид. Да предположим, че ще шием пола с дължина до коляното:ОТ – обиколка на талията
ОХ – обиколка на ханша.
ДП – дължина на полатаЗапишете мерките си и отворете списанието на таблиците с ръстовите размери. За различните списания стандарта е различен, но тъй като ще ползвате кройка от съответното списание няма как да се объркате.
Да вземем за пример най-често ползваното списание с кройки - burda.
Ето таблицата с дамската номерация:Както виждате според ръста се определя номера за различните мерки за талия, ханш, и гръдна обиколка.
За стандартен среден ръст е приет 168см и “нормалните“ кройки в burda са за този ръст. Номерацията върви: 32 (този номер почти не се среща) 34 (най-малкия дамски номер) 36 (това е по-масовия малък номер) 38, 40, 42 (това са най-масовите дамски средни номера), 44, 46 и т.н до 60. След 60 вече са големите номера, за които има специализирано списание burda + По-малките от 32 номера са вече в детската номерация.
Ако сте по-ниска или по-висока има кройки за съответния ръст: за ръст 176 см започват номерата от 64 и завършват на 120; за ръст 160см започват от 16 и завършват на 30.
Нека направим едно уточнение. Ако изрично не е оказан номер с вашия ръст от модела, който сте си избрали да си ушиете не е фатално. Лесно можете да коригирате кройката като скъсите или съответно удължите.
На схемата по-долу е показано в кои области на кройката на съответната дреха се нанася корекцията и по-колко сантиметра се отнема или прибавя:Корекцията се прави като се начертае права линия, перпендикулярна на правата нишка.
След това се изрязва по правата, отнемат се или се прибавят съответните сантиметри:

Прибавяне (удължаване на кройката за по-висок ръст):Отнемане (скъсяване на кройката за по-нисък ръст):Залепете хартията в областта на надката и дооформете контура на кройката.

Ето сравнителна таблица на съответстващите номера:Горе са стандартните номера за ръст 168, долу е номерацията за ръст 160.

В нашия случай ще шием права пола, за която корекции по кройката не се налагат.
Да се върнем на таблицата с размерите.
Записали сме мерките си:

ОТ = 74 см
ОХ = 98 см
ДП = 52 см

При тези примерни мерки съвсем точно отговаряме на номер 40 при ръст 168
Или казано с други думи когато вадим кройката от списанието ще гледаме за контура на номер 40.
В повечето случаи обаче талията е по- малка от дадената за стандартна за този номер. Това се дължи на демографския фактор. Просто германките са с по- широки талии от нас българките и с по-широки рамене. В гръдната обиколка също има известно разминаване.
Ако ползвате италиянски кройки от BOUTIQUE или испански от Patrones ще видите, че и там има известно разминаване в мерките, това обаче не е фатално. Лесно можете да си коригирате кройката и да отнемете излишните сантиметри при първата проба на дрехата или, ако разликата е драстична още на хартията.В случая за полата ще се ориентираме по мерките за ханша и ще отнемем малко от талията (на хартията, на плата при скрояването или при първата проба на дрехата)
В случаите когато имате раменно изделие с три мерки (гръдна обиколка, талия и ханш) е добре да се ръководите по мярката за гръдната обиколка. Ако се окаже, че ханша ви е с номер по- голям от този съответстващ на вашата гръдна обиколка или вземете по-големия номер или добавете необходимите ви сантиметри в областта на ханша на по-малкия номер.
Препоръчвам ви да си изберете номера, съответстващ на гръдната ви обиколка, защото е по-трудно да отнемате сантиметри в горната част на кройките, отколкото да добавите сантиметри в долната част на кройката. В областта на ханша лесно можете да добавите сантиметрите, които са ви необходими.
Когато си избирате кройка на панталон задължително изберете номера, който съответства на ханша ви. Корекцията в областта на талията е по-лесна.
В някоя от следващите теми ще конструираме права пола и ще видим, че линията на ханша се намира на 19-20 см от линията на талията.
Споменавам този факт за онези от вас, които ще нанасят корекция в областта на ханша на готовата кройка.

И така имаме права пола номер 40.
В предната тема се научихме как да извадим кройка от списание.
Вече знаем и как да скроим права пола. Остава само да я ушием.

5 коментара :

 1. Hi,

  Your site is one of my favorites seen around blog explosion. Keep up the good work.
  I enjoy reading your blog. It is great to find someone who can find the fun things in life!
  I wish you all the best in all years. I look forward to developing a friendship and networking with you.
  Take a look at my websites Aries Network in Europe.

  With Regards,
  Karoly Domonyi
  http://www.twitter.com/aries_hu

  ОтговорИзтриване
 2. Браво! Полезен самоу4ител както за ентусиасти, така и за релакси като мен, с позабравена теория :)

  Поздрави,
  throughya89

  ОтговорИзтриване
 3. Страхотен самоучител,аз съм начинаеща и много ми помага.Благодаря

  ОтговорИзтриване
 4. Уникални сте! Аплодисменти!!!

  ОтговорИзтриване
 5. Обстойни обяснения, лесни за разбиране от хора с малко/ никакъв опит! Адмирации за сайта 👍🏽🤩!!!

  ОтговорИзтриване

за блога

Добре дошли на страниците на самоучителя по шев и кройка - self-instructor
Целта на този блог е да ви научи как да се справяте сами с лесните ремонти на дрехите си и да ви покаже първите стъпки в кроенето и шиенето или казано с други думи:
Как от идеята в главата и парчето плат сами да си направим най-хубавата дреха.
Приятни и полезни занимания!
RSS self-instructorFollow marta453 on Twitterself-instructor в FacebookG+ Yanita PavlovaYouTube chanel

Популярни публикации