28 април, 2009

Как се вади кройка от списаниеТози видео урок е за онези от вас, които не са палзвали до сега готови кройки.
В модните списания като burda, patrones, BOUTIQUE и др. можете да намерите кройки на дрехи, които да ползвате направо или да използвате самите кройки за база, когато конструирате сами дрехата.
Видеото е на италиянски, но няма да е трудно да разберете как става изваждането на кройка от списание.


Обикновено в самите списания където е описанието на модела е даден листа на който се намира кройката, цвета с който е отбелязана и номерата на детайлите на съответната дреха. Най-общо казано търсите модел 123 например на лист D с червен контур. Номерата на детайлите са 1 и 2 (например) Вашия ръстов номер определяте според мерките си - обиколка на талията, обиколка на ханша и гръдна обиколка за раменни изделия. С това ще се занимаем подробно в следващата тема. Ръстовите номера са дадени в таблица в списанието, от там според мерките си определяте своя номер.


След това отваряте на описанието на модела, който сте си избрали да шиете. От там ще видите на кой лист е кройката, какъв цвят е контура и кой вид контур отговаря на вашия ръстов номер, както и от колко детайла е кройката и какви са номерата на детайлите.

Вижте как става:
В случая за изкопирането на кройката е използвана прозрачна хартия (оризова хартия, паус) Ако нямате такава може да използвате каквато имате и да прекопирате кройката с индиго и химикал, който не пише. Можете да използвате и един специален инструмент, който се продава в галантериите.
Ето какво представлява:С този инструмент очертавате по контура на кройката направо върху листа. Зъбчетата му отбелязват точки, които се отпечатват върху хартията под листа с кройката. След това просто изрязвате кройката по точките.

2 коментара:

Анонимен каза...

паус е без Т

marta on 13 декември 2010 г., 6:23 ч. каза...

Благодаря, че четете внимателно :)

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software