13 юли, 2009

Как се обработват ъгли при подгъв на дрехиТози туториал ще ни покаже един начин за обработка на подгъв на права пола с шлиц.

Шлицовете при полите се поставят обикновено в средния съединителен шев, но в зависимост от модела може да видите шлиц на полата отпред на левия крак например или два шлица и т.н.

Освен при полите шлицове имат и правите рокли, някои модели панталони, както и ръкавите на саката.

С цялостното изработване на шлиц ще се занимаем в следващата тема. Конкретно в този туториал ще разгледаме един начин за обработка на ъгъла при подгъва.

Наученото можете да използвате в случаите когато си шиете нова дреха (пола, рокля) в прав силует, особено ако тя е от по-плътна материя.
Можете да използвате туториала и ако ви се налага ремонт на дреха (скъсяване на ръкави на сако например)
Както и ако се чудите как да обработите подгъва на нещо за дома си (правоъгълна покривка за маса с широк подгъв например)

И така нека започваме:1. Резервата на подгъва и резервата на шлица отбележете с текстилен молив или сапун. Добре е да са равни, за да се получи хубав ъгъл.
Ако подгъва ви е 3 см, а шлица 5 по-добре процедирайте по втория начин, с който ще се занимаем в следващата тема.2. Пречупете с ютия:3. Прегънете резервата на подгъва на триъгълник и изгладете:4. Прегънете резервата на шлица на триъгълник и изгладете:5. В разгънато състояние се получава това:6. Сгънете на триъгълник, така че линията на пречупване на подгъва и линията на пречупване на шлица да съвпадат. Плата е сгънат лице с лице, ще шием от опаковата страна разбира се:7. Изминете шевчето под ъгъл като започнете и завършите със заячка. Гледайте шева ви да влезе точно в ъгъла на сгъвката. След това изрежете излишната резерва:8. Разтворете резервите с ютията:9. След това обърнете шлица на лице и с помощта на върховете на ножицата внимателно оправете резервата в ъгълчето:10. Изгладете шлица:Този вид обработка на подгъва при шлица е особено подходящ за по-плътни материи, защото излишъкът от плат се отстранява и резервите не надигат ъгъла на шлица:От лицевата страна на полата (или на дрехата с шлиц изобщо) не се виждат резерви и шевове и подгъва и шлица оформят красив ъгъл:Наученото от този туториал можете да използвате винаги когато ви се налага да обработите ъгъл било то при дреха или вещ за бита. При ремонт на панталон с шлицове също урочето може да ви е полезно.
На пръв поглед този начин за обработка на ъглите изглежда прекалено сложен, но с повече тренировки ще видите, че изобщо не е така.
В следващата тема ще разгледаме един по-лесен начин за обработка на шлица при подгъва.

Вижте още:

Как да скроим права пола
Как се прави подгъв на права пола

2 коментара:

flat on 23 юли 2009 г., 1:06 ч. каза...

Wow Cool Guide! Thanks for the great presentation
By Flat Iron Experts

Temenuzhka Petrova on 25 юли 2009 г., 13:44 ч. каза...

Марна, здравейте!Много ми харесват Вашите блогове, благодаря за красотата и ценната информация, която получавам!Разглеждам ги с удоволствие!
Заповядайте в моя блог, имам наградки за Вас - http://temenuzhka.blogspot.com/2009/07/blog-post_24.html :)
Поздрави!
Теменужка

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software