04 юли, 2009

Как се прави подгъв на права полаВ тази тема ще разгледаме подробно как се подгъва права пола. Туториала може да използвате в случаите, когато ви се налага скъсяване на готова пола или когато си шиете нова пола.
В предишни теми разгледахме подробно как се подгъва панталон.
При полата принципа е същия.
1. Отбележете си колко сантиметра искате да е полата ви в готов вид.
Дайте около 3-4 сантиметра за резерва на подгъва.2. Ако има нужда от рязане, отрежете излишния плат. След това отбележете бележки за подгъва в готов вид по цялата му дължина. Направете го с креда, текстилен молив или сапун (препоръчвам сапуна, най лесно се работи с него)
Съединете бележките с линийка или с шивашки линиал.

3. Зачистете долния край на подгъва на оверлог или на зиг-зага на машината:

3. Пречупете подгъва с ютия по бележката, която направихме по-рано.Ако полата ви е по-прибрана в краката – тип молив, в областта на подгъва дайте малко оширение, за да не се нагърчи след зашиването лицевия плат.


Вече пречупен подгъва се зашива на ръка с неверт, както разгледахме това в темата за подгъв на панталон.

Ако модела е по-спортен може да направите подгъва на машината.
В промишлени условия подгъвите се правят на пекир машини, но тъй като малко хора имат в къщи такива ще симулираме пекир с неверт на ръка.

Може да ползвате и двойна лепенка и да си спестите шиенето на ръка, но не ви го препоръчвам по простата причина, че подгъва пада след 1-2 пранета.

Можете да ползвате и специален бод със специално кръче, който някои домашни шевни машини имат, но най-простичкия начин си остава с неверт на ръка.

В случай, че решите да ползвате специален бод на машината със съответното специално краче процедирайте по следния начин:

1. Фиксирайте с няколко топлийки подгъва:2. След това прегънете полата на две, така че подгъва да остане отдолу така както е забоден с топлийките:3. Изминете шева на машината:Този специален бод захваща една бодка от лицевия плат на полата и една бодка от подгъва и наподобява шев на пекир машина.
От лицевата страна на полата не се вижда шев.
Ако имате такъв бод на шевната си машина и съответното кръче за него пробвайте да направите подгъва на полата по този начин. Ще си спестите доста време за шиенето на ръка.

4. След като изминете шева изгладете подгъва с ютията:5. Подгъва е готов:В случаите когато полата има шлиц, цепка или плоха е необходимо малко повече внимание при подгъва на съответния детайл.

В следващата тема ще разгледаме как се прави шлиц на права пола и подробно ще се спрем и на подгъва при шлица

1 коментара:

Анонимен каза...

Ввинаги съм се чудила как се прави точно този подгъв,разполагам с машина със съответните бодове но просто не се ориентирх добре в упътването. Сташно много ти благодаря за ценните съвети!

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software