Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Скъсяване на панталон


Сигурно ви се е случвало при покупка на панталон, той да ви е по-дълаг от необходимото. Много от магазините за конфекция предлагат скъсяване като екстра към покупката, но с това уроче ще ви покажа как може да се справите сами с проблема.

Първото, което трябва да направите е да си вземете точна мярка за дължината на панталона.


Добре е да обуете обувки и да ви асистира някой, защото когато го правите сами има опасност панталона да ви е къс след рязането.

Дължината на панталона зависи изцяло от вкуса ви, както и от височината на обувките, с които ще го носите.


При всички положения е добре да е поне на 1- 1,5 см от пода. Ако ползвате за ориентир тока на обувката е добре панталона да пада поне на 1-2 см върху тока, особено в случаите, когато обувката е с отворена пета.

Ако носите по-високи обувки можете да си позволите дължина на панталона до средата на тока например.

дамски панталон скъсяване



Като правило за панталоните с по-тесни крачоли “тип цигара“ не е добре да са прекалено дълги, защото спъват и образуват колене.
Нормалната дължина за тях е до петата.

панталон тип цигара

При мъжките панталони: Панталонът трябва да образува лека чупка в предната си част. За целта дължината му трябва да е до тока или да застъпва най много 1 - 1,5 см от основата му.

Второто важно нещо, което трябва да направите е да измерите дължината на двата крачола.


Трябва да са еднакви. Не са редки случаите на разминаване от сантиметър - два.

Измерете вътрешните и страничните шевове на панталона и ако всичко е наред вече можете да отбележите новата дължина. Ако има разминаване ще трябва да оеднаквите, като бележите различни дължини за двата крачола.

След като сте определили дължината фиксирайте с топлийки, като обръщате излишния плат от крачола навън, за да ви е по лесно.

Най-точна мярка се взема от задната част на крачола.


Измерете с шивашки метър колкото сантиметра сте отбелязали с топлийките.
Да предположим, че са 5см. Махате топлийките и бележите по 5 см на няколко места отпред и отзад първо на единия, после на другия крачол.

Най-лесно и най-чисто отбелязването и изобщо чертането по плата става със сапун. Разбира се можете да ползвате креда или текстилен молив, но тънка “люспа“ от употребяван и добре изсушен сапун ще ви свърши най-добра работа.

И така отбелязахме по 5 см на няколко места отпред и отзад на двата крачола. Сега ги съединете с линиал или с линийка. Това ще е дължината на панталона в готов вид.
В никакъв случай не бързайте да режете!

Необходима ви е резерва за подгъва.


Резервата за подгъва зависи от това как искате да обработите самия подгъв и от вида на панталона разбира се.
- Ако скъсявате дънки или спортен панталон, чийто подгъв ще се измине на машината са достатъчни 1-1,5 см.
- Ако скъсявате официален панталон, мъжки панталон или панталон с ръб дайте резерва около 3-3,5 см.
- Има случаи в които подгъва се обработва с двойни декоративни шевове. за тях резерва от 4- 4,5 см е напълно достатъчна.

Да предположим, че нашия панталон ще се подгъне по най-обикновен начин.
От линията, с която белязахме 5-те см ще прибавим още 3 в посока надолу, т.е. към излишната част от плата. Отново бележим на няколко места със сапунчето отпред и отзад на двата крачола. Това ще е линията , по която ще режем.

Изрежете излишния плат с ножиците.




Разбира се можете да си направите аритметика предварително и вместо да бележите веднъж 5 см, втори път 3 надолу, да отрежете направо 2 см от панталона, след което да си бележите още 3, за да ги пречупите с ютията. както ви е удобно, така работете.

Следващата стъпка е зачистването на долния край на крачолите на панталона. Ако имате оверлог изминете двата крачола по края.

Ако нямате оверлог под ръка, можете да го направите и със зиг-заг бода на машината.

Има случаи, в които зачистване не е необходимо - ако подгънете резервата два пъти навътре, но този вид подгъв се използва предимно за дънки и спортни панталони.

За всички останали случаи е необходимо зачистване.
И така двата крачола на панталона са зачистени. Сега вземете ютията и пречупете подгъва по линията, която начертахме първия път т.е. до готов вид.

Остава само да зашием подгъвите.


Окончателната обработка на подгъва също зависи от вида на панталона.

- Ако това са дънки или спортен панталон можем да го направим направо на машината. За да стане ревен и хубав шев трябва да се стараете да шиете по основата на оверлога. Можете да използвате за ограничител крачето на машината.
- Ако искате да направите подгъва без шев можете да използвате двойна лепенка. Продава се в галантериите.

Процедира се по следния начин:
Лепенката се поставя между двата плата (подгъва и лицевия) в горния край (към зачистената част) Отстранява се предварително хартията от лентичката. Загрява се ютията и се глади без пара върху подгъва. Добре е да се направи това през кърпа, за да не стане авария, както и да не лъсне излишно плата.

Обикновено в конфекцията подгъвите се обработват така или с пекир-машина. Това е и най-използвания начин за подгъвите на мъжки панталони, но има малко неудобство - след 2-3 пранета подгъва се отлепя.

За това най-добрият начин за подгъв на панталон в домашни условия е на ръка с т.нар неверт.


В случая неверта симулира пекир-машината. Шие се на ръка като се редува бод с иглата – взема се нишка от лицевия плат, бод в бримката на оверлога. Ако се направи финно от лицевата страна на панталона не се вижда шева.

За панталоните с тесни крачоли и мъжките панталони има още един трик при скъсяването.

Резервата на подгъва във вътрешния и страничния шев трябва да е огледална на лицевата част.


В противен случай когато започнем да шием горната (лицевата част) ще е по широка и панталона ще се нагърчи грозно)

Доста изписах, дано ви е станало ясно, ако не за щастие намерих едно страхотно видео с което лесно можем да онагледим нещата.
Вижте го, ако искате:
Как да скъсим панталон - видео туториал

Вижте още:
Как се правят италиански джобове на панталон
Изработване на шлиц за закопчаване с цип на панталон

10 коментара :

  1. Благодаря ти за урока! Супер сайтче! Само добави още уроци и много хора ще сме ти благодарни :)

    ОтговорИзтриване
  2. Разбира се, работя па въпроса, скоро ще има много и интересни неща

    ОтговорИзтриване
  3. Преди 2 седмици си взех нов панталон измериха ми дължината още в магазина и влязох в едно ателие, за да го оставя за подгъв. На излизане се сетих, че в къщи имам машина вече и си го взех. Вчера вечрта реших, че ще го подгъвам. Обикалях го около 5-6 минути и се отказах :) днес ще следвам указанията и утре ще докладвам ....

    ОтговорИзтриване
  4. Успех ти желая :)
    Изобщо не е трудно, въпроса е да опиташ.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за инструкциите! Вече имам първия си собственоръчно подгънат панталон и вече се оглеждам за още :))))) Ще си купя тези дни креда, че беше голям смях като отбелязвах и чертах със тънък сапун ....
    Може ли да ми препоръчате книга (съвременна) за кроене и шиене? Имам идея да я ползвам като енциклопедия :)

    ОтговорИзтриване
  6. Хубаво е да има такъв сайт!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Подариха ми панталон, който ми е дълъг, но най-красивите му елементи са точно там,където се налага да го одрежа.. има ли начин без рязане да скъся крачолите ?

    ОтговорИзтриване
  8. Зависи колко голяма е фигурата и колко е излишния плат. Скъсяване без да се реже няма как да стане, но може да отрежете над фигурата или да направите нещо като маншет, ако имате достатъчно резерва.

    ОтговорИзтриване
  9. Интересно е също как ли се стеснява един панталон (мъжки), например дънки.. Аз даже и машина си взех, да видим дали ще стане нещо. Никога досега не съм използвал такива уреди ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Дънките са малко по-специфичен панталон. Денимът, от който са изработени е дебел и твърд плат, имат кабси горе на страничните джобове и двоен тегел на вътрешната страна на крачола. За това ви препоръчвам да стеснявате само през страничните шевове - крачолите и докъдето позволява (до кабсата) Обещавам скоро да публикувам урок за стесняване на панталон.

    ОтговорИзтриване

за блога

Добре дошли на страниците на самоучителя по шев и кройка - self-instructor
Целта на този блог е да ви научи как да се справяте сами с лесните ремонти на дрехите си и да ви покаже първите стъпки в кроенето и шиенето или казано с други думи:
Как от идеята в главата и парчето плат сами да си направим най-хубавата дреха.
Приятни и полезни занимания!
RSS self-instructorFollow marta453 on Twitterself-instructor в FacebookG+ Yanita PavlovaYouTube chanel

Популярни публикации