Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Как да сменим цип на панталонВ тази тема ще видим как се сменя цип на панталон с обикновен шлиц за закопчаване (дюкянче без допълнително парче плат под ципа). Този начин за прикачане на цип се използва в някои случаи и при полите.
Да предположим, че имаме панталон с единично дюкянче, чийто цип се е счупил.
Уверявам ви, с малко тренировки нямате нужда от професионалист за такова лесно нещо.
Можете да си смените ципа и сами.
Вижте как става:Първото нещо, което трябва да направите е да разпорите внимателно стария цип.
Почистете конците. Ако е необходимо изгладете наново мястото, на което е бил стария цип. Тъй като има опасност да разпорите и заячката на съединителния шев на чатала под ципа, повторете шева и завършете със заячка на мястото, от където ще започва закопчаването:

Ще прикачим първо едната страна на ципа с шев на 1мм (1мм е условно казано, за онези от вас, за които е трудно може и малко повече - 2-3мм).
За целта ще си помогнем с топлийки. Закачете ципа към панталона с няколко топлийки.
Ако не можете да го изминете направо на шевната машина, направете си тропоска с по-светъл или по-тъмен конец, така че тропоската да контрастира с панталона.
След това зашийте ципа на шевна машина:забележка:
Внимавайте за закопчаването! Има разлика между мъжкото и дамско закопчаване. Дамското е от дясно, мъжкото от ляво.


В случая ще виждате в каква посока е обърнато закопчаването, защото просто сменяте ципа, но в случаите, когато сами си правите дреха е важно да знаете в каква посока е обърнато закопчаването.

Продължаваме с ремонта:
За улеснение когато изминавате тегела можете просто да повторите следите на стария шев.
Ето какво се получава след тази операция:Обърнете панталона с лице към вас.
Трябва да изглежда така:Сега ще прикачим и другата страна на ципа и ще изработим дюкянчето.
Ползвайте шаблонче или просто си отбележете на няколко места разстоянието от борда на предницата до шева който ще изминем, за да закачим и втората страна на ципа.
Обикновено това разстояние е максимум 1,5 см, за да захванете ципа.Преди да изминете тегела на машината прикачете ципа с топлийки. Ако ви е трудно тропосайте предварително. След това изминете шева на шевна машина:

Завършете със заячка нищо, че най вероятно панталона ви има и колан, в който влиза ципа. добре е да си изградите навик да започвате и завършвате шевовете със заячки, за да е по-здрава дрехата и да няма неприятни изненади. Особено пък на място като това, с повече “натиск“.
Ето какво се получава в крайна сметка:В следващата тема ще се занимаем с изработването на по-сложен шлиц за закопчаване на панталон.

3 коментара :

 1. пропуснали сте много важен момент в шиенето на ципа -преди да се измине лицевият шев се зашива и другата страна на ципа /така се прави по принцип/,не винаги можеш да хванеш изцяло ципа само с лицеви шев

  ОтговорИзтриване
 2. Ами всъщност не е задължинелно да се зашие предварително едната страна на ципа преди да се измине лицевия тегел, точно при тоя вид прикачане на ципа, защото лицевия тегел е на 1 см, разстояние достатъчно да се “захапе“ ципа.
  Ако съм пропуснала нещо, то това е да уточня на колко сантиметра е лицевия тегел.

  Освен това съм препоръчала ципа предварително да се захване с топлийки или да се тропоса, при което се обезсмисля предварителното прикачане на едната му страна.
  Разбира се, ако ви е по-удобно може да работите с предварително прикачане и без тропоски.

  Има още един вид шлиц за закопчаване на панталон, при който лицевия тегел е на по- голямо разстояние 3-4 см.
  В този случай предварителното му прикачане към едната страна на дрехата е задължително. Такава тема още няма в блога. Обещавам скоро да покажа и такъв шлиц за закопчаване.

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте и поздравления за блога!
  Вижда се че сте човек с много любов към професията!
  Бихте ли направили една тема за кройка на прав панталон,като наблегнете на някои тънкости,като предни джобове,шлиц за ципа....
  Благодаря !
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване

за блога

Добре дошли на страниците на самоучителя по шев и кройка - self-instructor
Целта на този блог е да ви научи как да се справяте сами с лесните ремонти на дрехите си и да ви покаже първите стъпки в кроенето и шиенето или казано с други думи:
Как от идеята в главата и парчето плат сами да си направим най-хубавата дреха.
Приятни и полезни занимания!
RSS self-instructorFollow marta453 on Twitterself-instructor в FacebookG+ Yanita PavlovaYouTube chanel

Популярни публикации