29 януари, 2009

Как да сменим цип на пола
Смяната на цип е най-често срещаният и един от най-лесните ремонти на дрехи. Обикновено циповете на панталони и поли се чупят най-бързо и наистина не е необходимо да търсите квалифицирана помощ за толкова лесно нещо. Можете да си го направите сами.
В поредица от няколко темички ще разгледаме подробно как става смяната на цип за различни видове дрехи.

Смяна на обикновен цип на пола:

Разпорете внимателно старият счупен цип.
Почистете конците. Ако е необходимо изгладете наново мястото където е бил стария цип.
Ако ще ви е трудно да зашиете новия направо с машината, тропосайте първо на ръка с игла и с конец с контрастен цвят, за да виждате.Шевните машини имат специални крачета за ципове. Ако разгледате книжката с инструкции на вашата машина ще видите кое е крачето за цип.
Поставете го на машината и изминете тропосания цип като нагласите крачето така, че шевът да е на равно разстояние и от двете страни на ципа:Когато сте готови изчистете тропоската. Направете го с порачка и внимавайте да не повредите плата или шева.

Ако нямате краче за цип можете да се справите и с нормалното краче на машината си. Изместете иглата съответно в ляво или в дясно от настройките на машината ви.
В случая сме зашили цип с две равни страни:

Има и друг начин да прикачите новия цип към полата си. Можете да изминете едната му страна на 1мм, а другата на 1,5 см. Получава се нещо подобно на дюкян на панталон.
Как се изработва този шлиц за закопчаване можете да видите подробно в темата:

Как да сменим цип на панталон

0 коментара:

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software