Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Как се прави илик на дреха

илици
Един от най-популярните начини за закопчаване на дрехи е с илик и копче
Илиците са онези малко прорези по дрехите, през които минава копчето. Тези на пръв поглед дребни и прости детайли по дрехата спокойно могат да я развалят, ако не са направени добре.
именно с това ще се занимаем в този урок.







Има различни видове илици:
илици направени на ръка:
Обикновено този вид се използват при плетени дрехи или при дрехи, на които се поставя някакъв акцент - украсителни шевове от дебели конци, прикачени ширити и т.н. ръчно направен илик от дебел конец допълва цялостния дизайн на такава дреха.
- илици с филетки:
Този вид илици се използват при палта, дебели кожуси, кожени якета и някои видове сака като украсителен елемент. Филетките могат да са от лицевия плат на дрехата или съответно от кожа, велур, плат с друг цвят и т.н.
- илици направени на шевна машина:
Този е най-популярния и най-лесния начин да направите закопчаването на дрехата си. Именно с него ще се занимаем в тази тема.

За изработването на илици машината ви има специално краче.
Самата операция се прави с 3 специални автоматични програми на шевната машина
- дребен (гъст) зиг-заг наляво
- дребен (гъст) прав бод от едната до другата страна
- дребен (гъст) зиг-заг надясно

Тези настройки се правят от копчето, от което сменяте програмите на шевната машина за различни бодове
Обикновено това едно голямо копче горе на корпуса на машината ви.

Добре е преди да направите оригиналния илик да потренирате на парцалче, ако за пръв път ще правите илици, защото трудно се разпаря гъстия зиг-зиг


И така настройте машината си на програма за илик.

Ако крачето ви няма оразмеряване и ограничител за дължината на илика, предварително очертайте с текстилен молив или креда точния размер на илика според големината на копчето.
Не е желателно прореза да е прекалено голям.

1. Изминете първата част на иличето с първата програма от машината: зиг-заг наляво. Шийте по бележката за иличето докато стигнете до края на бележката.
2. Сега сменете програмата на машината прав бод от едната до другата страна. Направете няколко бода. Това ше е заячката на иличето ви.
3. Отново сменете програмата на машината този път зиг-заг надясно.
Ще видите, че машината връща по бележката назад. Шийте до края на бележката за илик (т.е. до мястото от където започнахте)
4. Отново сменете програмата на машината: прав бод от едната до другата страна. Ще затворим илика.
5. Най-накрая, за да не се налага да вържете конците на илика на ръка и за да не се разплете той може да направите няколко бода с прав тегел и изместена игла на машината наляво. Тези няколко бода влизат в първия зиг-заг, не се виждат и елика става по-стъбилен.

Сега, за да онагледим всичко казано до тук ще използваме едно много добро клипче от YouTube:



Докато шиете илика ще забележите, че при различните програми машината шие зиг-зага като измества автоматично иглата си в посока ляво или дясно, така че накрая се обрязува нещо като рамка от гъст зиг-заг.

След като сте направили илика остава да го прорежете. Прави се със специално ножче (порачка), инструмент, който се продава по галантериите. Принципно може да се направи и с най-обикновено бръснарско ножче, но порачката е по-удобна за ползване.

ножче за илици

Когато прорязвате илика внимавайте да не разрежете тегелите или още по-неприятното да разкъсате плата извън рамките на иличето.

За целта:
Забийте порачката в плата след първата заячка. Изпънете добре и с едно движение прорежете. Спрете разреза в близост до втората заячка.


Ако дрехата ви е от по-рехав плат, който се нищи, с ножицата орежете нишките, за да не пречат на копчето.

илик

Особено внимателни трябва да сте, ако правите илици на копринена блуза - не добре направените илици могат да развалят цялата дреха, за това
- очертавайте внимателно размера на илиците, трябва да е еднакъв, ако нямате краче за илици с ограничител.
- конеца, с който ще шиете илиците трябва да е качествен, за да не се къса на машината и и да не се налага да повтаряте тегелчетата.
- цвета на конците, с които правите илиците трябва да е ненатрапчив – или като цвета на дрехата или като цвета на лицевите тегели. С две думи да не се забелязва.
- иглата на машината трябва да е остра - задължително не подбита, за да не направи бримки по плата и да не съсипе дрехата.
- ако правите повече илици след всеки от тях не късайте конците. Просто освободете крачето на машината да не затиска дрехата, издърпайте леко конците и преминете на следващия илик. Така ще можете по-точно да контролирате размера и местоположението на илиците. Конците ще почистите накрая наведнъж за всички илици.

Разбира се има ателиета, които предлагат услугата изработване на илици, може да занесете дрехата си там, но ако става въпрос за 1 иличе и имате шевна машина направете си го сами, не е трудно.
Ако потренирате малко ще свикнете бързо и много лесно ще си правите сами хубави илици на дрехите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

за блога

Добре дошли на страниците на самоучителя по шев и кройка - self-instructor
Целта на този блог е да ви научи как да се справяте сами с лесните ремонти на дрехите си и да ви покаже първите стъпки в кроенето и шиенето или казано с други думи:
Как от идеята в главата и парчето плат сами да си направим най-хубавата дреха.
Приятни и полезни занимания!
RSS self-instructorFollow marta453 on Twitterself-instructor в FacebookG+ Yanita PavlovaYouTube chanel

Популярни публикации