09 юни, 2009

Как се прави маншет на панталон


Този туториал можете да използвате когато си шиете нов панталон и модела, който сте си избрали е с маншет или в случаите, когато ви се налага да скъсите готов панталон с маншет.
На мнозина вероятно скъсяването на панталон с маншет се струва непосилна задача, която си е за професионалист, но с този туториал ще се опитам да ви убедя, че с малко повече тренировки и желание разбира се, можете да се справите и сами.Маншета на панталона представлява прегънат на две плат от самия панталон и обърнат върху лицевата страна на дрехата:Ширината на маншета може да е най-различна. От стандартния класически маншет - 3,5 - 4 см до широки декоративни маншети - 8-10 см, в зависимост от модела.
Подготовката на маншета започва още от самото скрояване на панталона. Това означава, че още докато правите кройката трябва да предвидите повече плат в подгъва на панталона, за да можете да обърнете маншета.

Като правило когато кроите дрехата или правите кройката прибавяте към линията на готовия вид, веднъж ширината на маншета. Втори път ширината на маншета. Трети път прибавяте половината от ширината на маншета


Казано с други думи трябва да имате 3 части под готовия вид на панталона.
Първата от тях ше е вътрешната страна на маншета или това, което няма да се вижда над крачола.
Втората ще е лицевата страна на маншета и ще се вижда над плата на крачола. Тези две части трябва да са равни. Да предположим, че са по 4 см всяка.
Третата част ще е от опаковата страна на панталона и ще остане скрита под маншета.


За да не се вижда шева, с който е прикачен маншета тази част ще направим 2 см широка или половината от ширината на маншета.
Параметрите не са строго задължителни. Можете да направите тази страна 3 см например.
въпросът е да не се вижда шева над горния край на маншета.

Ако правите кройка на панталон с маншет, след като очертаете трите линии, прегънете хартията, така както би изглеждал маншета в готов вид:

Първата линия прегънете нагоре, така че да легне към лицевия плат.
Първата линия се явява борда на крачола в готов вид и едновременно с това долен край или сгъвката на маншета.

Втората линия прегънете надолу. Това е лицето на маншета ви.

Третата линия прегънете навътре, към опаковата страна на панталона. Тя се явява борда на панталона ви в готов вид и съвпада с първата линия - сгъвката или долния край на маншета.

За да не ви звучи съвсем объркващо, когато четете горните редова вземете лист хартия и повторете инструкциите. Така ще можете да осмислите какво правите и да го приложите на кройката, а в последствие да го приложите и когато гладите маншета на панталона.

И така начертали сме трите линии, казахме на разстояние 4см + 4см + 2см от борда на готовия вид на панталона.
Прегънали сме кройката, както описахме по-горе. Сега ще отбележим страничните шевове или краищата на крачола заедно с маншета.
Така, както е сгънат маншета изрежете остатъка от хартията от двете страни на кройката:Тази контрола се прави, защото в долните си части крачолите се стесняват и ако не предвидим това маншета ни ще стане по тесен и ще спъва панталона, а ние искаме маншета да си ляга нормално на крачола.

Това е по подготовката на кройката на панталон с маншет.
Ако ще скъсявате панталон с маншет трябва да процедирате по сходен начин.
Първото което трябва да направите е да си бележите до къде ще стига панталона ви в готов вид и по същия начин да прибавите още два пъти и половина ширината на маншета към бележката за готовия вид на панталона. Казано с други думи, ако имате маншет от 4 см съм бележката за готов вид трябва да прибавите още 10 см , от които по-късно ще изработите маншета.
След това внимателно разпорете оригиналния маншет.
Бележите линиите на маншета, за които говорихме по-рано.
Изрязвате излъшъка от плат.
Проверявате контролните точки на маншета
Зашивате заячки в страничните шевове.
Гладите маншета и сте готови.
Вижте как става подробно в поредицата видеота Как да скъсим панталон с маншет

Изработването на маншета на панталона спада към довършителните операции в технологичния цикъл на ушиването на дрехата.
В по-следващи теми ще се занимаем подробно с това. За сега ще кажем само, че панталона ни е готов ушит. Маншетите му са белязани:Остава да направим маншетите.
Ушиването на маншетите става по различни начини, един от които е този:
Прегънете плата на маншета навътре към опаковата страна на панталона:Използвайте топлийки, за да фиксирате края на маншета и опаковата страна на панталона.След това изминете съединителен шев със специален бод на машината, както е показано на картинката по-долу:Ако ви е трудно или пък не ви се занимава с по-специални шевове и крачетата за тях, просто зачистете най-доблния край на плата на крачола, след което го зашийте към панталона или с неверт на ръка, така както се шие подгъв на панталон.
Можете да изминете шева на машината, ако искате, така или иначе този тегел няма да се вижда от лицевата страна на панталона. Ще остане скрит под маншета.

След като сте готови изгладете маншета:След това поставете заячки в страничните шевове, за да стои маншета ви сгънат постоянно:Маншетите на панталона ви са готови:Това е! Изобщо не е трудно и има повече изчисляване и гладене, отколкото шиене в изработването на маншета, така че опитайте.
Ако някоя от стъпките не ви е ясна вижте видеотуториала
Как да скъсим панталон с маншет
Ако имате въпроси, питайте, ще се опитам да съм ви максимално полезна.
Приятни и полезни занимания!

2 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря marta, страхотна си!

Анонимен каза...

Браво, чак не мога да повярвам, че намерих този блог! Отлично свършена работа!

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software