07 август, 2010

Прикачане на волан с набор


В предната тема видяхме как се скроява и ушива волан

Сега ще прикачим волан с набор към корпуса на рокля.

волан с набор

От предната тема видяхме, че начините за ушиване на волан са два и зависят от това как възнамерявате да процедирате при прикачането

Ако сте работили по първия начинотворен по страничните шевове корпус) прикачате всяка половинка от волана към предницата и съответно към задната част на роклята.След това зачиствате резервата с оверлог, разглаждате волана с ютията:Може да го укрепите с лицев шев на 1 мм.
В този случай предварително разгладете резервата нагоре (към корпуса)

Лицевия тегел трябва да е върху основата на дрехата, не върху волана.


Ако не искате да има лицев шев добре е хубаво да загладите резервата отново нагоре, към корпуса, за да легне волана добре и резервата да не подпира и да не го надига допълнително. Това важи с пълна сила особено за по-твърди платове.След като двете половинка на волана са прикачени към двете части на корпуса изминете страничните шевове на роклята като внимавате шевовете на волана на предницата и задната част да съвпадат, както и подгъвите.Разтворете резервите с ютията:За да не излизат резервите на страничните шевове може да подвиете ъгълчетата и да ги прихванете на ръка с игла или да им направите заячка на машината.Ако сте работили по втория начин (корпуса на дрехата е затворен по страничните шевове) прикачате волана наведнъж като внимавате страничния шев на корпуса и страничния шев на волана да съвпадат.

Следва зачистване на оверлог и заглаждане на резервата нагоре (към корпуса)
Направете лицев тегел, ако желаете и дрехата ви е готова.По същия начин се процедира независимо колко волана ще има полата, дали воланите са от един слой плат или от два (тип балон), дали са прикачени само по подгъва или започват още от талията на дрехата.

Воланите с набор дават двоен обем по подгъва на дрехата, а набора стои на гънки в линията на прикачането.

Ако искате повече обем без гънки по линията на прикачането волана се крои на клош.
С този вид волани ще се занимаем в следващите теми.

Вижте още:
Скрояване и ушиване на волан
Изработване на деколте на рокля с прикачане на мостра

4 коментара:

Joro Pentagram on 7 август 2010 г., 10:13 ч. каза...

Може и с тънък плосък ластик. Дълъг в неразтегнато положение колкото е обиколката на полата. Волана рябва да е поне една трета по-дълъг. Закарфичвате ластика в двата края на волана и в средата, след което равномерно го разтягате и зашивате. После, прикачвате набрания волан с ластика към полата и минавате на оверлог или с декоративен шев. Наборът при този случай става по-равномерен.

marta on 7 август 2010 г., 12:28 ч. каза...

Много добра идея, благодаря :)

трудова медицина on 11 декември 2010 г., 9:03 ч. каза...

Полезна статия

Петър on 23 май 2011 г., 14:51 ч. каза...

Полезни съвети!

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software