16 март, 2010

Как се прикача ръкав на мъжка риза


В тази тема ще разгледаме единия от двата начина за прикачане на едношевен ръкав, а именно прикачане на ръкав към дреха с отворен корпус.Едношевен ръкав, както подсказва самото име, е ръкав на дреха, който има един съединителен шев. Този шев е страничен и съвпада със страничния съединителен шев на дрехата.


Такива са повечето къси ръкави и голяма част от дългите ръкави на мъжки ризи, дамски блузи, рокли, джемпъри, жилетки и т.н.

Другия вид ръкави по дрехите са двушевни.
Имат два шева - лакътен и страничен.
Използват се предимно при саката – мъжки и дамски, но може да ги видите и при други дрехи – някои модели на рокли например.
С тях ще се занимаем в следващите теми.

В тази тема ще разгледаме как се прикача ръкав на мъжка риза.
Характерно за ръкавите на мъжките ризи е, че нямат набор по извивката.

Ръкавната извивка и ръкава са конструирани да съвпадат по дължина. За това не е необходимо предварително да се прави набор с машината.

Този вид едношевни ръкави се прикачат в разгънато състояние.


Важно е да знаете, че още при скрояването на дрехата трябва да отбележите центровките на ръкава.
Това се прави с малки клъцки, може и с креда, сапун и текстилен молив разбира се, но трябва да ги пазите да не се изтрият до прикачането на ръкава.

От правилното центроване на ръкава зависи цялостната визия на дрехата.Ако разминете центъра има опастност ръкава да се посуче или двата ръкава да не са абсолютно еднакви и “бомбетата“ им да гледат в различни посоки.

Няма да се уморя да повтарям, че създаването на правилни навици е много важно при шиенето на дрехи. Ако се научите да спазвате бележките при по-простите за ушиване дрехи, няма да ви е никак трудно да се справите сами и с по-сложни модели.

В тоя ред на мисли, ако съвпаднете точно клъцките за център и предна част, ако поставяте набора на ръкава точно както е отбелязан с бележка на кройката, няма да имате проблем да качите дори сложните ръкави на саката.

И така започваме със същината на темата:

Шием мъжка риза...В технологичната последователност за ушиването мъжка риза прикачането на ръкавите следва да се направи, след като предната и задна част на ризата са сглобени. Раменните шевове са изминати и зачистени, резервите им са разгладени.
Ако модела, който шиете е спортна риза с украсителни шевове, лицевите тегели по платката и раменете също трябва да са изминати.

Страничните шевове на ризата още не са затворени.
Ще прикачаме ръкава при отворен корпус.

И така... имаме корпуса на дрехата в разгънато състояние и двата ръкава:1. Разгънете корпуса на ризата. Поставете го да легне с лице към вас:Важно е да виждате бележките за прикачане на ръкава към предната и към задната част и върху корпуса и върху ръкава.
Бележката за център на ръкава ще съвпаднем с раменния шев:2. Поставете ръкава с лице към корпуса и с помощта на няколко топлийки центровайте по бележките:Най-лесно и точно това става, ако на местата на бележките си направите малки клъцки още при скрояването.

3. Поставете повече топлийки по ръкавната извивка, така че да ви е по-лесно да изминете шева на машината:Възможно е ръкава да се окаже малко по-дълъг от ръкавната извивка.
Това се получава в следствие на кроенето, а и защото допуск от 3 см за наддръжка е напълно нормален.

Ако спазвате бележките за центровка никак няма да ви е трудно да разпределите равномерно наддръжката по ръкавната извивка с помощта на топлийките.
Разбира се, ако предпочитате може и да тропосате на ръка.

4. Следва да изминем шева на машината:Добре е да шиете откъм страната на корпуса, а ръкава да остане от долната страна.
Така транспортьора на машината ще ви помогне наддръжката на ръкава да стане равномерна.5. След като изменете шева, зачистете на оверлог или на зиг-зага на машината:6. Когато сте готови загладете резервата в посока към ръкава:7. След това изминете украсителен шев на едно краче:Ако шиете спортна дамска блуза или рокля с платка и украсителни тегели процедирайте по същия начин.

тук ще вметна една забележка:

Украсичелния шев може да е върху корпуса на дрехата, не върху ръкава, както показах по-горе.
Зависи от модела, който шиете. В този случай преди да изминете лицевия тегел загладете резервата към корпуса на дрехата.

Разбира се може да няма украсителни шевове по ръкавите и да пропуснете тази стъпка.
При мъжките ризи украсителния шев играе роля и на укрепителен за резервата на ръкава, но в някои модели е неуместен.

и така...

8. Ръкава е прикачен към корпуса на ризата:Повторете същите стъпки и за другия ръкав.

9. Следва да затворим ризата с два странични шева от двете страни на дрехата.
Дължината на тези шевове започва от началото на ръкава и завършва до края на корпуса:Обърнете дрехата лице с лице навътре, ще шием от опаковата страна.
С помощта на топлийки затворете ризата, като гледате да савпадне шева на ръкава под мишницата, както и да не се получи провисване на предницата спрямо гърба.

10. Изминете шева на машината.

11. Зачистете резервата на оверлог или зиг-заг:Ето как изглежда дрехата от опаковата страна с прикачени ръкави и затворени странични шевове:12. Остава да разгладите резервите към гърба и ризата ви е готова:Както споменах в началото на темата този метод за прикачане на ръкав може да използвате при всякакви дрехи с къси и дълги ръкави - рокли, блузи, трикотажни жилетки, тишърти, блузони, спортни якета и т.н.

Ако ви е по-удобно да работите с отворен корпус на дрехата, по показания начин могат да се прикачат и ръкави с набор.
В следващата тема ще ви покажа как се прикача ръкав на дреха с предварително затворен корпус.

3 коментара:

Анонимен каза...

Допусната е груба грешка при центроването на ръкава. Ценътрът на ръкава никога не съвпада с раменния шев, както е показано, а с център върху платката, тъй като платката при мъжка риза е с прехвърлено рамо и на практика мястото на рамото се пада върху платката на 3 см. назад.

marta on 5 март 2011 г., 2:05 ч. каза...

Това в случаите, когато платката прехвърля рамото.
Тогава центъра на ръкава съвпада с центъра на платката при прикачането.
Ако сте обърнали внимание на схемата, по която съм работила в тази тема модела на ризата е с платка на гърба, която започва от раменния шев.
В този случай центъра на ръкава съвпада с раменния шев.
Няма груба грешка :) по скоро съм пропуснала да спомена варианта мъжка риза с платка с прехвърлено рамо. Благодаря, че обърнахте внимание на това!

иван алексиев каза...

Според мен всичко е ОК. Само не можах да розпозная бързо платката на гърба, но после се усетих. Благодаря на МАРТА, че е побликувала тази статия /урок/, тъй като аз съм начинаещ в тази сфера все още.

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software