07 ноември, 2009

Как се прави кройка на права пола - втора част


Този пост е втората част на темата Как се прави кройка на права пола
В първата част се научихме как се построява мрежата и стигнахме до етапа, в който се нанася разтвора на свивките.

До тук имаме следната схема:Определили сме местоположението на свивките и сме нанесли пунктирани перпендикулярни линии на схемата, които представряват средите им. Сега ще определим величината на разтвора на свивките.Определяне на величината на разтвора на свивките:

Величината на разтвора на свивките се определя от разликата между полуобиколката на ханша + прибавка за свобода и полуобиколката на талията + прибавка за свобода.
С тази табличка може да се ориентирате по колко сантиметра се прибавят към полуобиколката на талията (ПТ) и полуобиколката на ханша (ПХ) в зависимост от това колко свободна искате да е полата.В такъв случай увеличената полуобиколка на талията е равна на:

сумата от полуобиколката на талията (ПТ) + прибавката за свобода (допълнителните сантиметри, които условно ще наречем g)


В нашия случай това е 76/2=38 см; 38+1=39 см или увеличената ни полуобиколка на талията е 39 см

Величината на разтвора на свивките по линията на талията е равна на
(ПХ+f)-(ПТ+g)


В нашия случай величината на разтвора на свивките = (102/2+2)-(76/2+1) = 14 см.
В табличката по-долу ще видите разтвора на свивките за всички ръстови номера:Сигурно ви прави впечатление че 14 см е разтвора на свивките за всички ръстови номера.
Сега тези 14 см ще разпределим по линията на талията като свивки (пенсове) за предницата, свивки за задната част на полата и в за страничните шевове

Започваме със разгвора на страничния шев 14/2=7 см
От двете страни на линията на страничния шев на полата нанесете 2 пъти по 3,5 см или общо 7см.

Останалите 7 см от общо 14 см за разтвор на свивките ще нанесем както следва:
2,5 см общо от двете страни на пунктираната линия (средата на предната свивка) и остатъка
4,5 см общо от двете страни на пунктираната линия (средата на задната свивка) или онагледено (14-7-2,5=4,5 см)

До тук кройката ни изглежда така:Забележка: Ако искате да улесните конструирането може да закръглите мерките за разтвора на свивките по линия на талията. На схемата съм означила със синьо мерките, които се използват по БДС.

Корекция на линията на талията:

За да ляга по-добре полата и да не се получава нагърчване под колана в средата на предната и задната част се налага да нанесем леки корекции по линията на талията. Казано с други думи тази линия вече няма да е права, а ще е леко повдигната встрани и леко смъкната в центъра. Така ще следва естествената извивка на тялото.

На линията на страничния шев ще направим повдигане: 1-1,5 см
Двете страни на предните и задни свивки ще повдигнем с: 0,5-0,7 см

Сега свържете всеки от краищата (с новото повдигане) на свивката с върха и.
И крайната точка на всяка от страните на страничния шев:(оформете извивката на страничния шев с кривата на линиала)

След това оформете с кривата на линиала новата линия на талията:Това е! Базовата кройка на класическа права пола е готова.
С тази кройка можете направо да кроите на плата или да я използвате като база за конструиране на други видове поли.
Ако искате може да прибавите повече сантиметри за свобода в областта на ханша или талията направо на плата и да коригирате при първата проба на дрехата. Как точно се прави това ще видим в следващата тема, в която ще ушием права пола.

От кройката, която направихме, ако искате можете да стесните полата в долната част, така че да е по-прибрана към краката или да я разкроите и да получите пола с трапецовидна форма.

Принципно това се прави по следния начин:

Отнемането на сантиметри по линията на дължината прибира полата в долната част.
Отбележете 1-2 см от двете страни на страничния шев (за всяка от двете части на полата)

1см, ако не искате да ви е мн тясна в краката и 2 см за по-прибрана пола

(може и повече разбира се, ако искате да получите пола по краката – тип молив.

След това свържете крайната точка с линията на ханша и оформете с кривата на линиала плавна извивка в областта на ханша:Прибавянето на сантиметри става по същия начин:
По линията на дължината на полата, в страни от страничния шев прибавяте сантиметрите, които искате, за да стане правата ви пола на трапец. За лек трапец 2-3 см са достатъчни.

След това свързвате крайната точка с линията на ханша. Оформяте линията на страничния шев и за да не се получи провисване на добавените сантиметри повдигнете крайната точка на страничния шев на 1 см.
Накрая оформете новата линия на дължината с с кривата на линиала.Ако полата ви ще е по-силно разкроена (ще прибавяте повече сантиметри) за да се балансира добре дрехата направете леко смъкване в центъра на предницата (задницата) на 0,5-0,7 см и оформете дъгата на подгъва.

Наистина не е необходимо да констуирате пола всеки път, когато решите да си ушиете нова. Освен това, както и в предишни теми съм споменавала, моят съвет е да ползвате готови кройки. Онези от вас, които го правят сигурно са забелязали, че има кройки на прави поли с двойни свивки на задната част, че свивките са много по-малки и доста по-встрани отколкото на чертежа както е по учебник и т.н.

Наученото от тази тема може да ви е от полза, за да знаете от къде и как да преработвате готовите кройки, както и да можете да конструирате дрехи, за които няма готови кройки като ползвате няколко кройки-бази и т.н.
Когато схванете принципа на конструирането на дрехи ще ви е по-лесно свободно да си “играете с кройката“, да нагаждате готови кройки-бази, да конструирате дрехи по свои модели и т.н.

Надявам се информацията да ви е била полезна.
В темата съм ползвала готови таблици с размери за всички ръстови номера от www.osinka.ru
Както и в предната тема споменах в руския сайт има добри уроци за конструиране на дрехи. Който се интересува и ползва руски език може да погледне.

Приятни и полезни занимания!

Вижте още:

Как се прави кройка на права пола - първа част
Как да скроим права пола
Модерни поли есен-зима 2009-2010

1 коментара:

Petya on 12 април 2013 г., 3:52 ч. каза...

Много благодаря! Темата е повече от полезна.

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software