09 август, 2009

Как да се грижим за дрехите от кадифе


velvetКадифето ще е модерна материя за новия сезон есен-зима 2009-2010.
За това е добре да знаем малко повече за дрехите от кадифе. Независимо дали си шиете дрехи сами или ползвате услугите на професионалисти или просто си купувате конфекция, добре е да знаете как да избирате дрехите си от кадифе и как да се грижите за тях.
С тази тема ще се опитам да изброя по-важното за кадифето. Дано ви е от помощ.
Има различни видове кадифета –
на памучна основа, копримено кадифе, кадифе с еластан (стреч кадифе), гладко кадифе, оребрено кадифе, кадифе с намачкан ефект и т.н.

копринено кадифе
памучно кадифе
стреч кадифе
намачкано кадифе

Кадифето може да се използва и като щампа върху шифон (фльоки), върху тафта и др.


шифон с щампа кадифе

Като цяло трябва да знаем, че дрехите от кадифе се нуждаят от специална грижа.В никакъв случай не гладете с обикновена ютия роклята или костюма от кадифе.
Ще съсипете дрехата. Не е препоръчително гладене дори от опаковата страна на плата.
Гладенето става със специална приставка за плочата на ютията.
Ако нямате такава по-добре занесете дрехата на химическо чистене или не гладете след пране.

Един трик:
Изпраната и мокра дреха от кадифе може да пригладите внимателно с ръка по посока надолу – по хафа на плата. Така след като изсъхне дрехата няма да е “на петна“ т.е. по нея няма да има светли и тъмни участъци с обърнат хаф.

Това се отнася най-вече за гладко копринено кадифе с по-висок косъм.Прането на дрехи от кадифе е най-добре да става на нисък градус (не повече от 30)
За тоалети от финна материя (шифон с щампа от кадифе например) е добре прането да става на ръка, не в пералната машина.
Ползвайте омекотител при пране на кадифени дрехи.

Ето и няколко съвета за онези от вас, които ще си шият сами дреха от кадифе.

При закупуването на плата внимавайте какво купувате. Има кадифета и кадифета. За жалост по нашите магазини не винаги се продават само качествени материи.


Един трик:
Когато гледате кадифето преди да го купите пробвайте дали се “дели“:
Хващате крайчето на плата с две ръце и издърпнате в двете посоки по ширината му. Ако се покаже основата на плата или основата се прокъсва, по- добре не го купувайте.


Има опасност дрехата, която ще шиете да се изнищи по шевовете, а това няма оправяне т.е. не подлежи на ремонт.
Този тест е добре да се приложи преди закупуването на дубайски копринени кадифета.При кроене на кадифе внимавайте за хафа на плата.
Кадифето е плат с хаф т.е. косъмчетата му са обърнати в една посока, което означава, че когато кроите всички детайли на дрехата трябва да са в една посока - по посока на хафа.

Един трик:
Най- лесно се определя посоката на хафа като поставите едната половина от парчето плат, което сте си купили върху себе си (на едното рамо например) в посока по дължина, другата половина поставете на другото рамо в обратна посока. Погледнете се в огледалото, така както сте с двете страни на плата върху себе си. Ще видите, че едната страна на плата е тъмна, другата светла.
Правилно е да кроите по посока на косъмчета т.е по посока на хафа - светлата страна на плата.


Или казано с други думи подреждайте детайлите така по дължината на плата, че като ги наложите върху себе си да са светли.Когато изминавате лицеви тегели е добре да правите това отново по посока на хафа, за да не се обърнат косъмчетата на плата и едната страна на дрехата да не стане с “плешиви“ шевове. Това се отнася за копринени кадифета с по-висок косъм.
Същото правило важи и когато прикачате върху дреха кадифено галонче.

Като цяло кадифето е трудна за шиене материя. Не го препоръчвам на начинаещи, но зависи и от самото кадифе. Има памучни кадифета или копринени кадифета с еластан и нисък косъм, с които могат да се справят и не дотам напреднали шивачи.

Кадифето може да се използва и като материя за гарнитурки (колан, яка, джобове, маншети) на рокля или сако например.
Или обратния вариант на дреха от кадифе стоят добре сатенени гарнитури:От кадифе може да се направи както цялата дреха, така и отделна нейна част.
Ако комбинирате кадифето с други материи гледайте те да са близки по плътност.
Кадифето се комбинира много добре със сатен, дантела и тафта за вечерни тоалети.
Ако избирате плат за рокля с поли от сатен и горна част от кадифе, гледайте сатена да е по плътен (стреч сатен върши чудесна работа)
За ежедневни рокли можете да комбинирате кадифето с букле, кашмир или друг фин вълнен плат. Отново внимавайте за плътността на двете материи.Добре е дрехите от кадифе да имат хастар, особено ако лицевия плат е памучно кадифе, за да не образува полата или роклята ви статично електричество, да стои добре и да е комфортна за носене.

Кадифетата с еластан са неподходящи за костюми (особено за саката) но са много подходящи за прилепнали панталони, рокли и прави поли.

Ако имате по-пълна фигура не избирайте кадифе с висок косъм или с ярък цвят, нито едрощамповано кадифе.
Не избирайте и модел с драперии, обемна или много разкроена пола.
Чудесен модел на пола (или рокля) за дами с по-едър ханш е пола на парчета, прибрана по краката и разкроена от коленете надолу – тип лале.
Тази кройка на полата уравновесява баланса на фигурата и визуално едрия ханш не личи. Ефекта е по-голям, ако полата е от кадифе в тъмен цвят.

От кадифе се изработват чудесни украси за дрехи (цветя например), аксесоари (вечерни чантички, колани, диадеми и ленти за коса), както и страхотни декоративни възглавнички, завеси, покривки и др. неща за дома.
От кадифени парцалки стават чудесни рокли за Барбито на дъщеря ви.
Върху гладко кадифе можете да си направите сами щампа с помощта на шаблон-печат и ютия с тефлонова приставка.Кадифето се носи от векове. Ще присъства в гардероба ни и през следващия сезон.
Повече за кадифето като модна тенденция можете да научите от темата:
Кадифе – модерна материя за сезон есен-зима 2009-2010
Още за видовете кадифе можете да прочетете в темата:
Какви платове са подходящи за права пола
Още за модните тенденции на сезон есен-зима 2009-2010 можете да видите в Хубава жена.

1 коментара:

Лита on 27 април 2012 г., 0:16 ч. каза...

Много благодаря за полезната статия :)
скоро ще се захващам с шиене на рокля (моделът от новия брой на бурда) от копринено кадифе и научих точно това, което ме интересуваше - как точно се крои, щие и поддържа :)

Публикуване на коментар

архив

Последователи

 

self-instructor Copyright © 2009 Самоучител по шев и кройка Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software