Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Как да скроим права пола


В този туториал ще видим каква е технологичната последователност при скрояването на права пола
Или казоно с други думи подробно ще се занимаем с разкроя на плата и хастара, както и с подготвителните опирации - скрояване и подлепяне на колана.



Разпънете плата върху голяма маса или на пода, ако нямате подходящо място, на което да се разположи нормално целия плат. Обърнете го с опаковата страна към вас. Върху нея ще очертаем детайлите на полата. Внимавайте за правата нишка на плата. Това е много важно, за да не се посучат шевовете и дрехата да се изкриви. На кройките от списанията е оказана правата нишка. Когато си вадите готова кройка не забравяйте да отбележите и това.

Така както е разположен плата двете фабрични иви трядва да са по дължината на детайлите които ще кроите, трябва да са прави, плата трябва да е добре изпънат. Внимавайте да не объркате ширината с дължината на плата.

В някои случаи може да е фатално за дрехата. В магазина вие всъщност си купувате едисиколко дължина плат, ширината на платовете е фабрично зададена (обикновено 140-150см)
В нашия случай полата ще е дълга 50 см от линията на талията (например), така че трудно може да се обърка дължината с ширината, но изграждането на правилни навици е в основата на шиенето. Когато свикнете да работите правилно при по-лесни изделия ще може да се справите и с по-трудните за изработка дрехи, с дрехите от много детайли, сакатата и пр.

Ето схамета на полата, която ще кроим и после ще ушием:


И така нека подредим кройката върху плата.

Имаме половинка предница, която ще се скрои на гънка и две половинки от задната част на полата.
- поставете предничката в началото на плата, така че да е с гънката навътре. Изправете добре кройката. Най-точно това става като измерите резстоянието в горната и долната част от гънката до ивата. Трябва да е равно. В случая имаме прави линии на кройката на предната и задната част на полата, така че ще ни е по-лесно.
- След като поставите правилно кройките очертайте с креда, текстилен молив или сапунче. Препоръчвам ви “тънка люспа“ сапун (добре изсушен разбира се) Най-лесно се чертае с него, освен това не изтъпява иглата на машината, ще шием върху очертаното. Също така лесно се изчиства. Достатъчно е само да го издухате с парата на ютията и вече го няма.

Ето разкроя на плата с подредените на него детайли на полата:



Когато очертаете детайлите не бързайте да режете. Не забравяйте, че кройката е без резерви.
Ще шием по очертаните линии, но за да не стане дрехата малка ще дадем резерви за всички шевове. Обикновено всички кройки от списания са дадени до готов вид т.е. без резерви. В промишлени условия е точно обратното, но нека приемем, че нашата кройка няма резерви на хартията.

Необходим ви е още поне 1см от всички страни на кройката. За подгъва ще дадем 3см, за страничните шевове 1,5см, пак толкова и за съединителния шев на задната част на полата. Впрочем ако искате можете и повече резерва да си оставите в случай, че мерките ви често варират, ако се наложи да отпускате полата след време. Ако се колебаете за дължината дайте повече от 3 см . ще коригирате накрая. Рязането е най-лесната работа, но няма как да удължите...

Ето как изглежда вече очертаната кройка. Режете по мислената червена линия:




Има и друг вариант за скрояване при който плата е на гънка. В този случай ще изчертаете само половината от детайлите – предницата на гънка и едната задна част. Останалите детайли са огледален образ. В този случай плата се сгъва на две с лицето навътре и се очертава върху едната опакова страна. Лично аз предпочитам да разпъвам целия плат, защото се очертават всички детайли и шиенето е по прецизно. Когато се крои на ръка, особено в случаите когато не се дават резерви вътре в кройката не можем да разчитаме че сме работили прецизно и при по-неопитните могат да се получат излишни усложнения. Освен това когато е разпънат целия плат лесно могат да се избягнат евентуални дефекти.

Когато имате райета не е нужно да мерите правите нишки. Достатъчно е да хванете правата на едно райе и да подведете кройката по нея.
Когато имате карета редете детайлите на едно ниво и внимавайте за шарката. Същото се отнася и за платове с по едри фигури, платове с ефекти и бордюри.


Нашата пола ще си има и хастар, защото полите стоят по-добре, когато са с хастар.
Хастара се скроява от същата кройка и по същия начин както направихме това за лицевия плат с тази разлика, че не е необходимо да очертаваме целите свивки и няма нужда да даваме резерва за шлица. На мястото на шлица ще има разрез.
Разбира се има варианти, при които хастара се захваща за шлица. Тогава трябва да има резерва, колкото резервата на лицевия плат. Това е по-трудния начин за прикачане на хастар. С него ще се занимаем като понапреднем.

Ето така трябва да изглежда разкроя на хастара:



Дайте повече от 1,5см резерва за страничните шевове, както и за съединителния шев на гърба, защото хастара се нищи много. Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че хастарите, които не са изкуствени се свиват при пране. Добре е преди да го скроите да го наперете в топла вода. В случая не е фатално, защото хастара ще е свободен, но ако работим раменно изделие, чиито хастар ще е прикачен към корпуса едно свиване би довело до неприятно дърпане на дрехата (сако например) и това вече е проблем.

Скроихме полата и хастара и. Следва да подготвим колана за шиене. За да е твърд и да не се смачка при носене ще го подлепим
За целта ще скроим лента с ширина 3см и дължина обиколката на талията + още 5см (2 за резерва за двата съединителни шева на късите страни на колана и 3 за препокриване) Разбира се можете да направите колана по-широк, както и да отпуснете повече сантиметри за препокриване.
Когато шиете райе е добре да хванете шарката и по нея да пречупвате колана. Същото се отняся и до карираните платове.



Подлепващото, което ще използваме е текстилно. Продава се във всички магазини за платове. Освен подлепващо можете да ползвате курселе, както при мъжките панталони, но за да не товарим туториала с излишна информация ще разгледаме само най-лесния начин за изработването на колан за пола. С останалите начини ще се занимаваме по-подробно в някои от следващите теми.

Лентата за колана трябва да е около 3 см в готов вид. Това означава, че трябва да имам още 1 см за пречупване и още 4 см, които ще останат от опаковата страна. Казано с други думи лентата за колана трябва да има ширина минимум 8 см и дължина обиколката на талията ви + 5 см.
Ще скроим лента от подлепващото с ширина 3 см и дължина дължината на колана. Лепенката се поставя на 1см от края на колана от опаковата страна. Поставя се с лепилото към плата. Задължително към опаковата страна на плата. След това с добре загрята ютия (без пара) се залепя.
Ако не сте сигурни в ютията си ползвайте кърпа от тензух и гладете през нея. Ако ще използвате нетекстилно подлепващо (юталин) гладете през хартия и внимавайте лепилото да е към плата, не към ютията. Ако имате преса с нея става най-лесно и хубаво, но тъй като туториала е предназначен за начинаещи и любител-шивачи ще приемем че работим с най-обикновена домашна ютия.

Ето как изглежда колана след като е подлепен:



След като лепенката е залепена прегънете с ютията 1см (този, който остана под лепенката) навътре към лепенката. След това пречупете колана откъм лицевата страна така, че да се получи сандвич. Ще прикачаме колана с един шев или “на сандвич“. От предната страна на колана имаме 3см, от задната страна 4 см. Непречупения свободен край на колана се обработва на оверлог. Двете къси страни се зашиват със съединителни шевове. Резервата се орязва в ъгълчетата. Обръща се на лице и се изглажда. Така колана е напълно готов за прикачане.
За това ще говорим по-късно. Сега вече конструирахме полата, скроихме я, скроихме хастара и и подготвихме колана за прикачане.

Започваме да шием.
Ще ни трябва цип (обикновен) конци с подходящ цвят, 1 копче и разбира се ютия и шевна машина.

10 коментара :

  1. Здравей
    Уча се сама. Има неща, който усещам, но е много по-лесно, когато ти ги кажат, без метода проба -грешка. Благодаря за помоща

    ОтговорИзтриване
  2. :)Браво!Давай смело!
    Шиенето на дрехи е може би най-приятното и полезно хоби.

    ОтговорИзтриване
  3. Имам един въпрос - как стои работата с копчетата? Знам, че като е с цип, ципът стои отзад, а копчетата? Питам, защото имам една права пола, шита от една позната и не е с цип, а с 3-4 копчета и като я обуя ми се струва, че по-добре стои като копчетата са отпред, ама се чудя възможно ли е, или се бъркам. Как да я нося? Няма цепка. Ще се радвам да ми отговорите. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Закопчаването на полата принципно е отзад или в левия страничен шев, но в зависимост от модела може да има и копчета отпред (украсителни например) Може да има цип отзад и копчета отпред също. По-важното в случая е да гледате свивките на полата, както и факта, че предницата е малко по-голяма от задната част.
    По правило предните свивки (пенсове) са малки и по-плитки, задните по-дълбоки. По това ще се ориентирате най-добре.
    Ако полата е ушита така, че не личи разлика в свивките и ви стои добре с копчетата отпред, не увисва в предната част и не вири в задната - носете си я съвсем спокойно както си ви харесва :)

    ОтговорИзтриване
  5. МНОГО ПРИЯТНО И СЪЩЕВРЕМЕННО ПОЛЕЗНО!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Трябва да се подлепи целия колан. По-лесно се прикачва. Неподлепена част е грозна и трудно се зашива.Размерите на колана се определят по следния начин:
    - широчина - удвоената широчина в готов вид плюс 2,0 см.за резрви за шев;
    - дължина - обиколка на талията плюс 5,0 до 6,0 см за наддаване на колана за закопчаване и резерви за шев.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте търся уроци по конструиране,можете ли да ми помогнетеskype nota---bene

    ОтговорИзтриване
  8. Уроци по конструиране на български език в интернет не мисля че има. Пробвайте в руските сайтове, като този: http://www.osinka.ru/
    Иначе проверете в книжарниците, може да има някакви учебници. За съжаление не мога да ви помогна с конкретна информация.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, Яни! Много искам да се свържа с теб, за да те помоля за помощ. Виждам, че нямаш пресни публикации и не зная дали въобще ще видиш коментара ми. Пиши ми на

    ОтговорИзтриване
  10. Урокът е подробен и обясненията добри, но защо няма формулите за направа на кройките? Нали все пак е за начинаещи, те едва ли знаят, как да направят кройка та по своите размери!

    ОтговорИзтриване

за блога

Добре дошли на страниците на самоучителя по шев и кройка - self-instructor
Целта на този блог е да ви научи как да се справяте сами с лесните ремонти на дрехите си и да ви покаже първите стъпки в кроенето и шиенето или казано с други думи:
Как от идеята в главата и парчето плат сами да си направим най-хубавата дреха.
Приятни и полезни занимания!
RSS self-instructorFollow marta453 on Twitterself-instructor в FacebookG+ Yanita PavlovaYouTube chanel

Популярни публикации